Debat og dialog

På ROSA vil vi gerne være med til at fremme debat kulturen i Roskilde.
ROSA aftenskole afholder derfor jævnligt debatarrangementer om aktuelle emner, med kompetente oplægsholdere der gerne vil i dialog med deltagere om det emne de brænder for.

Navn Start Start tid Ugedag Sted Underviser  
Henrik Andersen 30‑08‑2018 19:00 Tor Roskilde bibliotek
Se mere   Luk  
 • Navn: Henrik Andersen
 • Start: 30‑08‑2018
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Tor
 • Sted: Roskilde bibliotek
 • Underviser:
 • :
Se mere   Luk  

Hvad er hemmeligheden om Konnakol?
Hvordan kan det være, at inden for de sidste 5 år er konnakol blevet en global trend blandt nogle af verdens dygtigste musikere?

Intet er mere kraftfuldt end en ny ide som vender alt det kendte på hovedet.
Sådan virker Konnakol – det skal simpelthen opleves eller prøves af alle musikelskere. Henrik Andersens passionen er rytmer og hans mission er bringe bevisthed om rytmik til alle som vil lytte.Velkommen til musikken og rytmens verden!
Du kan møde og komme i dialog med Henrik Andersen om Konnakol, om rytmens kraft og dens betydning for musikken.

"Jeg hørte Konnakol første gang for 30 år siden på en ”Shakti” plade. Det var mig en gåde hvordan musikerne bar sig ad med at ”rappe” så hurtigt og præcist. Få år efter oplevede jeg guitar legenden John McLaughlin live i Montmartre sammen med percussionisten Trilok Gurtu: Deres optræden og især deres Konnakol var ”mindblowing”. Konnakol er ikke bare imponerende lyde. Det er videnskab og verdens bedste metode til at håndtere og arbejde med kompleks rytmik." Henrik Andersen.
Henrik Andersen er en af verdens førende eksperter indenfor Konnakol, han har fået stor anerkendelse og respekt inden for klassisk indisk musik fordi han som outsider har vist nye retninger og fornyelse inden for deres urgamle tradition.
Du kan se mere on Henrik Andersen på: www.Henrikandersenmusic.com

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 18706
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 30-08-2018 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere:
Priser:
Almen DKK 75,00
Peter Vuust 24‑09‑2018 19:00 Man Roskilde bibliotek
Se mere   Luk  
 • Navn: Peter Vuust
 • Start: 24‑09‑2018
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Man
 • Sted: Roskilde bibliotek
 • Underviser:
 • :
Se mere   Luk  

Musik og Hjernen
Hvad sker der i hjernen, når vi lytter til og udøver musik? Hvordan påvirkes mennesket af musik, både fysiologisk, følelsesmæssigt og sprogligt?

Hvordan bearbejder hjernen musik? Er der forskelle på musikeres og ikke-musikeres hjerner?
Hjerneforskningen kan sige en del om musik som biologisk fænomen. Undersøgelser er kommet til det overraskende resultat, at musik udløser reaktioner i hjernens belønningssystem. Den menneskelige hjernes belønningssystem gør at vi oplever nydelse, når vi foretager os noget, der er godt for vores overlevelse, f.eks. at spise eller have sex. Musik påvirker hjernen på samme måde, selv om musik ikke har en åbenlys værdi for vores overlevelse.
Ud over hjernens grundlæggende strukturer har også psykologiske faktorer en stor indflydelse på musikforbrug og musikudøvelse. F.eks. har Peter Vuust og hans forskerkolleger påvist, at der er store forskelle i personlighedstype mellem klassiske og rytmiske konservatoriestuderende. Rytmiske musikere er typisk mere udadvendte (sensations-søgende) end klassiske. En test af danske konservatoriestuderende viser, at rytmiske musikere ligger markant over befolkningens gennemsnitscore, mens klassiske musikere ligger lige under.
Nye skanningsmetoders indtog i forskningen har også gjort det relevant at spørge om, hvorvidt mennesket har et særligt gen for musik, og om visse mennesker er mere genetisk disponerede for musikalske udfoldelser end andre, både med hensyn til interesse for musik og musikudøvelse.
Peter Vuust er hjerneforsker og jazzbassist. Han er leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Music in the Brain samt professor ved Det Jyske Musikkonservatorium og Aarhus Universitet.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 18709
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 24-09-2018 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere:
Priser:
Almen DKK 125,00
Pia Lund Poulsen 04‑10‑2018 19:00 Tor Roskilde bibliotek
Se mere   Luk  
 • Navn: Pia Lund Poulsen
 • Start: 04‑10‑2018
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Tor
 • Sted: Roskilde bibliotek
 • Underviser:
 • :
Se mere   Luk  

Kærlighed på tværs - Hvilke udfordringer og dilemmaer opstår i et tværkulturelle ægteskab?
Hvilke konsekvenser har det at gifte sig med en udlænding?
Når man finder sin kærlighed uden for Danmarks grænser og gifter sig med en udlænding, står man som regel også overfor en række dilemmaer. Hvor skal man bo? Hvilket sprog skal man tale? Hvor kan man finde arbejde? Hvad gør man med religion? Og hvad med børn og familie?
Det tværkulturelle ægteskab rummer både udfordringer og berigelser.
I sit oplæg giver Pia Lund Poulsen et bud på hvordan man kan forholde sig til udfordringer som kulturel identitet, familie, netværk og integration i det danske samfund. Få et indblik i hvilke konsekvenser det har at gifte sig med en udlænding og hvad man skal forberede sig på, hvis man vælger at bosætte sig i Danmark med sin udenlandske ægtefælle

Pia Lund Poulsen er antropolog og arbejder med at bringe verdener sammen og bane vej for forståelse og nye erkendelser mellem mennesker. Kort sagt formidler Pia Lund Poulsen, hvordan andre mennesker tænker og handler, og hvorfor de gør, som de gør.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 18710
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 04-10-2018 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere:
Priser:
Almen DKK 80,00
Pia Lund Poulsen 13‑09‑2018 19:00 Tor Roskilde bibliotek
Se mere   Luk  
 • Navn: Pia Lund Poulsen
 • Start: 13‑09‑2018
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Tor
 • Sted: Roskilde bibliotek
 • Underviser:
 • :
Se mere   Luk  

Krydderiernes kulturhistorie
Kender du dine krydderier?
Det siges at peber er krydderiernes konge og kardemomme er krydderiernes dronning – kan det passe?
For mere end 500 år siden drog de store opdagelsesrejsende ud i verden på jagt efter krydderier, som var mere værd end det pureste guld.
Krydderiernes som vi anvender til Jul har en lang og blodig historie. Den handler om opdagelseslyst, magt og ære. Portugiserne satte sig for at finde den direkte søvej til de eftertragtede krydderier – peber, muskatnød og kanel – og Spanien fulgte efter. Kendte opdagelsesrejsende som Vasco Da Gama, Columbus og Magellan fik deres plads i verdenshistorien. Det blev begyndelsen på de europæiske kolonimagter, som forsynede hjemmemarkedet med kaffe, kakao, tobak og sukker. De nationer, der kontrollerede krydderihandlen blev tilført store rigdomme.
I sit oplæg skildrer Pia Lund Poulsen de eventyrlige opdagelsesrejser, samtidig med at vi får indsigt i hvordan folk i Asien i dag anvender planter og krydderier i deres daglige levevis.
Pia Lund Poulsen er antropolog og har som sidefag indonesisk på København Universitet. Pia har rejst, boet, studeret og arbejdet i Sydøstasien gennem tyve år.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 18711
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 13-09-2018 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere:
Priser:
Almen DKK 100,00