Debat og dialog, foredrag

På ROSA vil vi gerne være med til at fremme debat kulturen i Roskilde.
ROSA aftenskole afholder derfor jævnligt debatarrangementer om aktuelle emner, med kompetente oplægsholdere der gerne vil i dialog med deltagere om det emne de brænder for.
Her kan du også se vores spændende og aktuelle foredrag.

Navn Start Start tid Ugedag Sted Underviser  
Esben Kjær 04‑09‑2019 19:00 Ons KunstSmedjen Esben Kjær
Se mere   Luk  
 • Navn: Esben Kjær
 • Start: 04‑09‑2019
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Ons
 • Sted: KunstSmedjen
 • Underviser: Esben Kjær
 • :
Se mere   Luk  

Hvordan overlever man turen gennem sorgen?
Hvordan navigerer man i den?
Sorg er måske den mest brutale menneskelige oplevelse. Men sorg er også dybt naturlig, og ingen slipper for den. Så hvordan overlever man turen gennem sorgen? Hvordan navigerer man i den? Og hvor meget kan man selv gøre – sådan helt konkret – for at mildne rejsen? Disse og andre helt konkrete spørgsmål svarer Esben Kjær på denne aften. Med et oplæg om, hvor vi kan handle i sorgen, og hvor vi er nødt til at lade os slæbe af sted af sorgen, mens den gør, hvad den skal. Sorgen går ikke væk. Men Esben præsenterer masser af konkret viden og værktøjer, der kan anvendes direkte af nuværende og kommende efterladte til at få et bedre sorgforløb.
Esben Kjær, som selv har mistet sin søn, har skrevet bøgerne »Min usynlige søn – kunsten at leve med sine døde resten af livet« (2016) og "Døden – en overlevelsesguide" (2019).Begge bøger bygger på omfattende research og ekspertinterviews - viden, som Esben deler ud af.

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 19704
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 04-09-2019 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Esben Kjær
Priser:
Almen DKK 80,00
Road Als 19‑09‑2019 19:00 Tor Klostermarksskolen Roald Als
Se mere   Luk  
 • Navn: Road Als
 • Start: 19‑09‑2019
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Tor
 • Sted: Klostermarksskolen
 • Underviser: Roald Als
 • :
Se mere   Luk  

Roald Als
Hvad tænker Roald Als om livet som bladtegnere? 
Vi forventer at bladtegnere skal være sjove, satiriske og kristiske, men de er også journalistiske reportere. De er med på sidelinjen ved de store begivenheder. Hvad siger Roald Als om sit arbejde?
"Jeg ser det som min opgave:
at overbevise læseren om, at min politiske holdning er vejen frem,
at når politikere ser mine tegninger, skal de tænke: ”Tegneren har ret, jeg er en elendig politiker, jeg går af". Nogle politikere er dog langsommere opfattende end andre,
at vælte den til enhver tid siddende regering,
at få læseren til at grine.
Nogle gange lykkes det." Roald Als

Roald Als har været tegner på Weekendavisen og fra 1994 på Politiken. Han har tegnet i Blæksprutten siden 1980, illustreret talrige bøger og skrevet nogle af dem selv, bl.a. Kvinderne ud af køkkenet (genudgivet 2008) og En god socialdemokrat (2008) sammen med Poul Einer Hansen, Nullerne (2012) sammen med Søren Mørch og Blød front (2016) sammen med Poul Einer Hansen.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 19705
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 19-09-2019 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Roald Als
Priser:
Almen DKK 80,00
Krydderiernes kulturhistorie 08‑10‑2019 19:00 Tir Klostermarksskolen Pia Lund Poulsen
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Krydderiernes kulturhistorie
Det siges at peber er krydderiernes konge og kardemomme er krydderiernes dronning
For mere end 500 år siden drog de store opdagelsesrejsende ud i verden på jagt efter krydderier, som var mere værd end det pureste guld.
Krydderiernes som vi anvender til Jul har en lang og blodig historie. Den handler om opdagelseslyst, magt og ære. Portugiserne satte sig for at finde den direkte søvej til de eftertragtede krydderier – peber, muskatnød og kanel – og Spanien fulgte efter. Kendte opdagelsesrejsende som Vasco Da Gama, Columbus og Magellan fik deres plads i verdenshistorien. Det blev begyndelsen på de europæiske kolonimagter, som forsynede hjemmemarkedet med kaffe, kakao, tobak og sukker. De nationer, der kontrollerede krydderihandlen blev tilført store rigdomme.
I sit foredrag skildrer Pia Lund Poulsen de eventyrlige opdagelsesrejser, samtidig med at vi får indsigt i hvordan folk i Asien i dag anvender planter og krydderier i deres daglige levevis.
Pia Lund Poulsen er antropolog og har som sidefag indonesisk på København Universitet. Pia har rejst, boet, studeret og arbejdet i Sydøstasien gennem tyve år.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 19706
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 08-10-2019 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Pia Lund Poulsen
Priser:
Almen DKK 80,00
Borneo-Den grønne ø 29‑10‑2019 19:00 Tir Klostermarksskolen Pia Lund Poulsen
Se mere   Luk  
 • Navn: Borneo-Den grønne ø
 • Start: 29‑10‑2019
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Tir
 • Sted: Klostermarksskolen
 • Underviser: Pia Lund Poulsen
 • :
Se mere   Luk  

Borneo – Den grønne ø
Midt på ækvator ligger verdens tredjestørste ø i det dybblå Sydkinesiske hav. Borneos urgamle tropiske regnskove regnes blandt verdens mest fantastiske og artsrige. Der bliver stadigvæk opdaget nye planter, men skovene er truet, og det samme gælder dyrelivet.
Orangutanger, havskildpadder, dværgelefanter og næseaber er noget af det første man tænker på, når man nævner Borneo. I dette foredrag kommer vi tæt på øens fantastiske natur og dyreliv. Vi føres ind i dybe grotter med flagermus, sejler op ad Kinabatangan floden og finder verdens største blomst. Vi skal også møde Borneos forskellige etniske grupper, og høre om deres spændende traditioner og skikke.

Pia Lund Poulsen er antropolog og har som sidefag læst indonesisk på Københavns Universitet. Hun har rejst, boet, studeret og arbejdet i Sydøstasien gennem tyve år. I dag arbejder hun freelance som rejseleder i Asien.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 19707
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 29-10-2019 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Pia Lund Poulsen
Priser:
Almen DKK 80,00
Gaven 03‑12‑2019 19:00 Tir Byens Hus Pia Lund Poulsen
Se mere   Luk  
 • Navn: Gaven
 • Start: 03‑12‑2019
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Tir
 • Sted: Byens Hus
 • Underviser: Pia Lund Poulsen
 • :
Se mere   Luk  

Kan man give en ged? 
Kunsten at give en gave
Gaver findes i mange former og betydninger. Julegaver, firmagaver, nådesgaver og talegaver. Julen er en højtid hvor gaver får særlig stor betydning for vores sociale relationer. Pia Lund Poulsen fortæller om gaver, deres betydning og sociale rolle i forskellige kulturer. Selvom det, at give gaver fremstår som en frivillig social aktivitet, så findes der ofte stramme regler af formel og social art, som omgiver gaveudveksling. Kan man give en ged? Eller modtage en panda? Vi tager fat om gavens betydning både i gammel tid og i vores tid, ude i verden og hjemme hos os selv.

Pia Lund Poulsen er antropolog og arbejder med at bringe verdener sammen og bane vej for forståelse og nye erkendelser mellem mennesker. Kort sagt formidler Pia Lund Poulsen, hvordan andre mennesker tænker og handler, og hvorfor de gør, som de gør.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 19708
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 03-12-2019 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Pia Lund Poulsen
Priser:
Almen DKK 80,00
Er sundheden blevet nutidens religion? 10‑09‑2019 19:00 Tir Himmelev Sognegård Bente Klarlund Pedersen
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Er sundheden blevet nutidens religion?
Bente Klarlund Pedersen og Mikkel Wold
Lægen og forskeren Bente Klarlund og præsten ved Marmorkirken Mikkel Wold udveklser meninger og holdninger om emner som sport og dens eksistentielle og religiøse undertoner. Temaer som vores tid ubarmhjertig sundhedsfokusering, lykken og længslen efter sammenhæng og mening, frihed, spiritualitet og ånd og ikke mindste forholdet mellem tro og viden er på dagsorden.
Bente Klarlund Pedersen er overlæge på Rigshopital og professor ved Københavns Universite og leder af Center for Aktiv Sundhed. Bente er internationalt kendt for sin forskning og forfatter til en lang række bøger.
Mikkel Wold er kendt som samfundsdebattør og sognepræsten ved Marmorkirken i København. "Forkyndelse, sjælesorg og undervisning" er ifølge Mikkel Wold præstegerningens hovedbestanddele.
Arrangement sker i et samarbejde mellem Himmelev Sogn og Rosa Aftenskole.

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 19709
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 10-09-2019 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Bente Klarlund Pedersen
Mikkel Wold
Priser:
Almen DKK 50,00
Hvordan påvirker musikken os? 10‑09‑2019 19:00 Tir KulturCosmos Hans Christian Dahl
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Hvordan påvirker musikken os?
Er det rigtigt at man bliver glad af at synge? Hvorfor?
Bliver vi mest påvirket af sangenes tekst eller er det musikken som er det primære? 
Musik og sang påvirker vores følelsesregister, musikken kan gøre os glade, flytte os i tanke og fantasi. Nyere tids forskning fortæller bl.a. hvordan musikken kan gøre en forskel for børns indlæring, være gavnlig for dementes hukommelse og trivsel og påvirke vores adfærd.

I et spændende og levende oplæg kombinerer Hans Christian Dahl viden og erfaring, forskningsresultater efterprøves i praksis. Deltagere får indblik i hjerneforskning, og kan være med til at synge sange med afsæt i forskellige genrer. Sange med særlige udtryk som kan påvirke os på forskellig vis. Hans Christian Dahl vil føre an med sin harmonika.
Er det rigtigt at man bliver glad af at synge? Kom selv og prøv….
Hans Christian Dahl er musiker, korleder og underviser i harmonika. Hans Christian er særlige optaget af hvordan musikken kan påvirke mennesker. Og hvordan musikken genkalder oplevelser i vores erindringer, behager os, lindrer sjælelige kvaler og måske endda fysiske smerter. I et langt liv med musik og optræden med musik, har HC ofte oplevet disse reaktioner. Både på egen krop og med egne øjne hos publikum og deltagere på sang og musikhold.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 19712
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 10-09-2019 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Hans Christian Dahl
Priser:
Almen DKK 80,00