Debat og dialog, foredrag

På ROSA vil vi gerne være med til at fremme debat kulturen i Roskilde.
ROSA aftenskole afholder derfor jævnligt debatarrangementer om aktuelle emner, med kompetente oplægsholdere der gerne vil i dialog med deltagere om det emne de brænder for.
I marts 2021 har vi valgt temaet: Japan. Der bliver flere arrangementer med forskellige indgangvinkler, literratur, kultur og politk, kunst og ikke mindst den menneskelige dimension og hverdagslivet. Kendetegnet for alle oplægsholdere er, at de alle er anerkendt eksperter på deres felt.
Tilmelde dig alle 4 arrangementer om Japan og betale for 3!
Det gør du ved at tilmelde dig hvert enkelt arrangement og betaler ved din tilmelding for de første 3., den 4. arrangement tilmelder du dig - uden at betale. (gør sådan:  I feltet :” vælg betalingsmetode” klikker du på : ”Tilsend betalingskort”.)
God fornøjelse!

Navn Start Start tid Ugedag Sted Underviser  
Lene Højholt 27‑09‑2021 19:00 Man Roskilde bibliotek
Se mere   Luk  
 • Navn: Lene Højholt
 • Start: 27‑09‑2021
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Man
 • Sted: Roskilde bibliotek
 • Underviser:
 • :
Se mere   Luk  

Hvordan kan det være at to af middelalderens største mystikere – Frans og Clara af Assisi - stadig i dag er til stor inspiration?
OBS! ny dato er på vej
Hvad mener Lene Højholt med : " Frans og Claras væren sætter befriende spørgsmålstegn ved, hvad virkelighed er, og den peger på en åbenhed overfor altid nærværende og nye gudsskabte muligheder."
I bogen Frans og Clara skildrer Lene Højholt deres liv, væren og vej gennem en fordybende læsning af tekster, de selv har skrevet, og af vidnesbyrd fra deres samtidige brødre og søstre. Der er tale om biografier, skrevet kort tid efter deres død, om samlinger af vigtige oplevelser og om vidneudsagn fra Claras helgenproces.
Frans og Clara var helt almindelige unge mennesker, som blev ramt af en stærk religiøs længsel og en efterfølgende kaldelse. Som en konsekvens af deres inderlige lytten ind i Guds vilje og deres radikale efterfølgelse i handling blev de igangsættere af et religiøst opgør med alle tidens normer og sociale skel. De havde begge stor hengivenhed til Guds skaberværk, og fordi de søgte enhed og forståelse mellem alle skabninger, åbnede de for et venskab mellem natur og mennesker, som aldrig før var set i kristendommens historie.
Lene Højholt er præst og har en lang forfatterskab. Lene afholder pilgrimsrejser samt kurser og retreater.
Du kan læse mer eom Lene Højholt på : www.lenehøjholt.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21701
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 27-09-2021 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere:
Priser:
Almen DKK 100,00
Rasmus Kragh 25‑05‑2021 19:00 Tir Oplysningens Hus
Se mere   Luk  
 • Navn: Rasmus Kragh
 • Start: 25‑05‑2021
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Tir
 • Sted: Oplysningens Hus
 • Underviser:
 • :
Se mere   Luk  

Ved du hvordan du når toppen af dit bjerg?
OBS: ny dato, arrangement er flyttet til Kildegården
En aften med meget højt til loftet i selskab med Rasmus Kragh, den første og eneste dansker til at bestige verdens højeste bjerg, Mount Everest, uden brug af kunstig ilt.
To gange blev han stoppet af naturens luner få hundrede meter fra toppen i den såkaldte dødszone på verdens højeste bjerg, og undervejs var han lige ved at dø i jagten på sin drøm. I tredje forsøg lykkedes det, og den 23. maj 2019 nåede Rasmus det højeste punkt på jorden og skrev sig ind i historiebøgerne.
Det er en utrolig præstation på grænsen af det mulige, og Rasmus ved om nogen hvad det vil sige at præstere under pres, hvordan du flytter din komfortzone, og hvad der skal til hvis du som menneske vil gøre dine drømme til virkelighed.
Rasmus har også oplevet bagsiden af medaljen på egen krop og sind. Da han havde plantet Dannebrog på toppen af verden og efterfølgende var blevet hyldet for sin historiske præstation i Danmark, havnede han i en dyb personlig krise. De mange års ekstreme optimering imod toppen, havde sat sine spor.
Rasmus tager dig med igennem store personlige op- og nedture, og giver dig et indblik i hvilket mindset der skal til hvis du vil bibeholde motivationen når det ser allermørkest ud og oddsene er imod dig, og tips til hvordan du løfter dig selv til et niveau hvor du altid når dit mål, uanset hvor stort det er.
For vi har alle sammen et bjerg at bestige.
Rasmus Kragh er bjergbestiger, bjergløber og orienteringsløber. Rasmus er forfatter til bogen: Egotrip – min vej til toppen af Everest.


Står på en alpetop
kigger på det sner
nu er jeg endelig kommet helt herop
hva' fa'en sku' jeg egentlig her?   
Shubidua  

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21702
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 25-05-2021 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere:
Priser:
Almen DKK 100,00
Japan: Mette Holm 03‑05‑2021 19:00 Man Roskilde bibliotek
Se mere   Luk  
 • Navn: Japan: Mette Holm
 • Start: 03‑05‑2021
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Man
 • Sted: Roskilde bibliotek
 • Underviser:
 • :
Se mere   Luk  

Hvordan er Haruki Murakamis syn på verden?
OBS: 3.5 er udskudt til senere -  Ny dato er på vej
Forfatteren Haruki Murakami er læst over hele verden, har rejst over hele verden og boet både i Europa og i USA, og så har han oversat over hundrede amerikanske og britiske titler.
Hvordan afspejler det sig i forfatterskabet?
Tager han os med rundt i verden, eller lader han os opleve Japan?
Det fortæller Murakamis faste oversætter Mette Holm om til en diskussionsaften, hvor vi alle kan blive lidt klogere på forfatterskabet, vores egen måde at læse det på og det, Japan, som Murakami lever i.
Mette Holm er cand. mag. i japansk og antropologi og arbejder nu som litterær oversætter. Mettes primære forfatter er Haruki Murakami, men hun har også oversat Ryu Murakami, Banana Yoshimoto, Kenzaburo Oe, Taichi Yamada, Natsuo Kirino, Hiromi Kawakami og Jiro Taniguchi. Mette har et indgående kendskab til japan, og den japanske kultur.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21703
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 03-05-2021 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere:
Priser:
Almen DKK 100,00
Japan: Asger Røjle Christensen 10‑05‑2021 19:00 Man Roskilde bibliotek
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Hvorfor kigger mange japanere dig ikke i øjnene?
OBS! udskudt til senere, ny dato er på vej
Asger Røjle Christensen fortæller om mere end 35 års professionelt og privat liv med Japan og japanere.
Han er japansk gift og har boet i en japansk familie i mange år. Han forstår godt, at mange af de høflige japanere opleves som generte og reserverede, når danskere møder dem. Denne afstand skaber en masse myter og fordomme om japanere. Men de er ikke så forskellige, når det kommer til stykket.
De har typisk en anden opdragelse og bærer på en anden historie og kultur, men de er bygget af de samme arveanlæg som os andre, og der er gode forklaringer på forskellene mellem dem og os.
Asger Røjle Christensen er en erfaren dansk journalist, forfatter og foredragsholder. Asger Røjle har fulgt udviklingen i Japan og Østasien i over 35 år. Siden 2013 har Asger Røjle boet det meste af tiden i Tokyo, hvor han arbejder som korrespondent for en række danske nyhedsmedier, fagblade samt det digitale magasin POV International.
Læs mere om Asger Røjle på hans hjemmeside: www.asgerrgojle.com

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21704
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 10-05-2021 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere:
Priser:
Almen DKK 100,00
Japan: Camilla Nellemann 25‑05‑2021 19:00 Tir Roskilde bibliotek
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Hvordan kan man lære at føle sig hjemme i et fremmed land, der virker som 'den omvendte verden'?
Udskudt til senere - ny dato er på vej
Mange danskere er fascineret af Japan – det japanske køkken, punktligheden, teknologien, litteraturen og arkitekturen. Men i mødet med det kollektivistiske og hierarkiske kejserrige kan individualistiske og egalitære danskere undertiden føle sig aldeles ’lost in translation’. Sådan var det for Camilla Nellemann at tilbringe et år i en japansk landsby som 17-årig i 1998. Kulturchokket som teenager gav anledning til en masse undren og blev begyndelsen på et livslangt engagement i Japan og kulturforståelse.
Camilla Nellemann fortæller med humor og indlevelse om svære kulturmøder, der kan få en til at føle sig forkert. Og om alt det gode, der kan ske, når vi som mennesker møder det fremmede med nysgerrighed.
Camilla Nellemann er forfatter, ph.d. og tidligere sprogofficer. Hun voksede op i Danmark og blev i en tidlig alder fascineret af udlandet og kulturmøder. Som voksen har Camilla boet fem år i Japan, to år i Rusland, 8 måneder i Kirgisistan og 6 måneder i Afghanistan. Hun vendte hjem til København i 2017, hvorfra hun bidrager til forholdet mellem Danmark og Japan som sekretær i Dansk-Japansk Selskab og censor i Japan studier på danske universiteter. I 2020 udgav hun bogen "Dansende biler - med en dansker på udebane i Japan fra 1998 til 2016".
Kulturforståelse er et gennemgående tema i Camillas erhvervskarriere.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21705
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 25-05-2021 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere:
Priser:
Almen DKK 100,00
Japan: Gunhild Ravn Borggreen 27‑04‑2021 19:00 Tir Roskilde bibliotek
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Hvordan blev japanske og europæiske kunstnere inspirerede af hinandens kunst i slutningen af 1800-tallet?
OBS: udskudt til senere - ny dato på vej
Vi starter med en oversigt over Japans kunsthistorie fra 1800-tallet og frem med fokus på overgangen fra traditionel kunst til indførelsen af et moderne, vestligt kunstbegreb i slutningen af 1800-tallet. Vi diskuterer hvordan kunsten blev en integreret del af dannelsen af en moderne japansk nationalstat. Herefter vender vi blikket mod Europa og taler om begrebet japonisme, interessen for japansk kunst i Vesten. Her diskuterer vi hvordan aspekter af japansk kunst blev modtaget forskelligt i de europæiske lande, herunder også Danmark, og hvordan japonisme havde relation til europæisk national identitet.
Gunhild Borggreen er lektor i Kunsthistorie og Visuel Kultur på Københavns Universitet og forsker og underviser i japansk kunsthistorie. Hun har bidraget som konsulent til adskillige udstillinger i Danmark om japansk kunst og japonisme, herunder Amalienborg-museet og Johannes Larsen Museet i 2017.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21706
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 27-04-2021 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere:
Priser:
Almen DKK 100,00
dof