Debat og dialog, foredrag

På ROSA vil vi gerne være med til at fremme debat kulturen i Roskilde.
ROSA aftenskole afholder derfor jævnligt debatarrangementer om aktuelle emner, med kompetente oplægsholdere der gerne vil i dialog med deltagere om det emne de brænder for.
I 2021 har vi valgt temaet: Japan. Der bliver flere arrangementer med forskellige indgangvinkler, literratur, kultur og politk, kunst og ikke mindst den menneskelige dimension og hverdagslivet. Kendetegnet for alle oplægsholdere er, at de alle er anerkendt eksperter på deres felt.
Tilmelde dig alle 4 arrangementer om Japan og betale for 3!
Det gør du ved at tilmelde dig hvert enkelt arrangement og betaler ved din tilmelding for de første 3., den 4. arrangement tilmelder du dig - uden at betale. (gør sådan:  I feltet :” vælg betalingsmetode” klikker du på : ”Tilsend betalingskort”.)
God fornøjelse!

Navn Start Start tid Ugedag Sted Underviser  
Lene Højholt 27‑09‑2021 19:00 Man Roskilde bibliotek
Se mere   Luk  
 • Navn: Lene Højholt
 • Start: 27‑09‑2021
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Man
 • Sted: Roskilde bibliotek
 • Underviser:
 • :
Se mere   Luk  

Hvordan kan det være at to af middelalderens største mystikere – Frans og Clara af Assisi - stadig i dag er til stor inspiration?
Hvad mener Lene Højholt med : " Frans og Claras væren sætter befriende spørgsmålstegn ved, hvad virkelighed er, og den peger på en åbenhed overfor altid nærværende og nye gudsskabte muligheder."
I bogen Frans og Clara skildrer Lene Højholt deres liv, væren og vej gennem en fordybende læsning af tekster, de selv har skrevet, og af vidnesbyrd fra deres samtidige brødre og søstre. Der er tale om biografier, skrevet kort tid efter deres død, om samlinger af vigtige oplevelser og om vidneudsagn fra Claras helgenproces.
Frans og Clara var helt almindelige unge mennesker, som blev ramt af en stærk religiøs længsel og en efterfølgende kaldelse. Som en konsekvens af deres inderlige lytten ind i Guds vilje og deres radikale efterfølgelse i handling blev de igangsættere af et religiøst opgør med alle tidens normer og sociale skel. De havde begge stor hengivenhed til Guds skaberværk, og fordi de søgte enhed og forståelse mellem alle skabninger, åbnede de for et venskab mellem natur og mennesker, som aldrig før var set i kristendommens historie.
Lene Højholt er præst og har en lang forfatterskab. Lene afholder pilgrimsrejser samt kurser og retreater.
Du kan læse mer eom Lene Højholt på : www.lenehøjholt.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21701
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 27-09-2021 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere:
Priser:
Almen DKK 100,00
Japan: Asger Røjle Christensen 22‑09‑2021 19:00 Ons Roskilde bibliotek
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Hvorfor kigger mange japanere dig ikke i øjnene?
Asger Røjle Christensen fortæller om mere end 35 års professionelt og privat liv med Japan og japanere.
Han er japansk gift og har boet i en japansk familie i mange år. Han forstår godt, at mange af de høflige japanere opleves som generte og reserverede, når danskere møder dem. Denne afstand skaber en masse myter og fordomme om japanere. Men de er ikke så forskellige, når det kommer til stykket.
De har typisk en anden opdragelse og bærer på en anden historie og kultur, men de er bygget af de samme arveanlæg som os andre, og der er gode forklaringer på forskellene mellem dem og os.
Asger Røjle Christensen er en erfaren dansk journalist, forfatter og foredragsholder. Asger Røjle har fulgt udviklingen i Japan og Østasien i over 35 år. Siden 2013 har Asger Røjle boet det meste af tiden i Tokyo, hvor han arbejder som korrespondent for en række danske nyhedsmedier, fagblade samt det digitale magasin POV International.
Læs mere om Asger Røjle på hans hjemmeside: www.asgerrgojle.com

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21704
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 22-09-2021 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere:
Priser:
Almen DKK 100,00
Japan: Gunhild Ravn Borggreen 21‑09‑2021 19:00 Tir Roskilde bibliotek
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Hvordan blev japanske og europæiske kunstnere inspirerede af hinandens kunst i slutningen af 1800-tallet?
Vi starter med en oversigt over Japans kunsthistorie fra 1800-tallet og frem med fokus på overgangen fra traditionel kunst til indførelsen af et moderne, vestligt kunstbegreb i slutningen af 1800-tallet. Vi diskuterer hvordan kunsten blev en integreret del af dannelsen af en moderne japansk nationalstat. Herefter vender vi blikket mod Europa og taler om begrebet japonisme, interessen for japansk kunst i Vesten. Her diskuterer vi hvordan aspekter af japansk kunst blev modtaget forskelligt i de europæiske lande, herunder også Danmark, og hvordan japonisme havde relation til europæisk national identitet.
Gunhild Borggreen er lektor i Kunsthistorie og Visuel Kultur på Københavns Universitet og forsker og underviser i japansk kunsthistorie. Hun har bidraget som konsulent til adskillige udstillinger i Danmark om japansk kunst og japonisme, herunder Amalienborg-museet og Johannes Larsen Museet i 2017.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21706
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 21-09-2021 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere:
Priser:
Almen DKK 100,00
Demokrati til debat 05‑10‑2021 19:00 Tir Byens Hus Sebastian Maskell Andersen
Se mere   Luk  
 • Navn: Demokrati til debat
 • Start: 05‑10‑2021
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Tir
 • Sted: Byens Hus
 • Underviser: Sebastian Maskell Andersen
 • :
Se mere   Luk  

Demokrati til debat
Hvad er demokrati? Er vi alle lige?
Hvor og hvordan opstod det?
Hvad kan demokratiets historie fortælle om det moderne demokrati?
I antikkens Grækenland opstod en styreform, de selv kaldte for et demokrati. Men vil vi i dag også kalde det et demokrati? Og hvad siger den antikke udformning om vores egen demokratiopfattelse?
De demokratiske tanker opstod i en periode, hvor pengeøkonomien, den retoriske tale og alfabetet begyndte at cementere sig i det græske samfund. Hvordan påvirkede de det spirende demokrati? I sin levetid og senere måtte demokratiet lide den skæbne at blive kritiseret for at være uretfærdigt.
Har kritikerne en pointe? Med udgangspunkt i antikke kilder vil jeg forsøge at give svar på disse spørgsmål og bruge dem til at sætte det moderne demokrati til debat.
Sebastian Maskell Andersen er cand.mag. i latinsk middelalderfilologi fra Københavns Universitet. Sebastian har en sølvmedalje fra Københavns Universitet og har arbejdet 12 år som gymnasielærer i fagene latin og oldtidskundskab, sideløbende har han undervist ved Folkeuniversitet i København og holdt forelæsninger ved SDU og KU.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21711
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 05-10-2021 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Sebastian Maskell Andersen
Priser:
Almen DKK 100,00
Missioner til Mars og minedrift på Månen? 08‑11‑2021 19:00 Man Skt. Jørgen Skole Christina Toldbo
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Nye missioner til Mars, minedrift på Månen? Er det vores fremtid?
Menneskelig udforskning af rummet: fakta og fiktion 
I disse dage hører vi om one-way missioner til Mars, minedrift på Månen, genbrugelige raketter og intergalaktiske rejser.
Men hvad er fakta, og hvad er fiktion? 
Denne aften kan du høre om NASA’s og ESA’s konkrete planer for udforskning af rummet.
Oplægget giver indblik i, hvor mennesket som race bevæger sig hen og udforsker, hvad der kan lade sig gøre med vores nuværende teknologi.
Tag med Christina Toldbo på rejse til Månen og Mars, når hun fortæller om den nyeste menneskelige udforskning af rummet. Hvor er menneskeheden på vej hen og hvorfor? Christina har mange års erfaring med videnskabsformidling og besidder en fremragende evne til at formidle rumfart og videnskab gennem historier, anekdoter og humor. Hun er flittigt brugt i de danske medier som ekspert inden for udforskning af rummet og brugen af biologi på planterne.
Christina Toldbo er uddannet astrofysiker fra Niels Bohr Instituttet i København og har arbejdet for den Europæiske Rumfartsorginisation ESA. Hun har speciale i menneskelig udforskning af rummet og kolonisering af Månen og Mars. Hun har bl.a. arbejdet med genetisk manipulation af planter, så de kan overleve i rummet, og har i Tyskland arbejdet med en tidligere astronaut om at udvikle et system til at gro alger til ilt og fødevareproduktion til astronauter på langvarrige rumrejser. I dag er hun phd-studerende ved DTU Space, hvor hun beskæftiger sig med at navigere og styre rumfartøjer bl.a. på rejser til Månen og Mars.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21712
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 08-11-2021 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Christina Toldbo
Priser:
Almen DKK 50,00
Hvordan har C.G.Jung bidraget til vor syn på menneskets sind? 30‑11‑2021 19:00 Tir Roskilde bibliotek Kimmie Wolter
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Hvordan har C.G.Jung bidraget til vor syn på menneskets sind?
Jung er eftersigende svær at forstå, let at misforstå. Alligevel bliver mange af hans begreber brugt i daglig tale: arketyper, synkronisitet, introvert / ekstrovert, og det kollektivt ubevidste. Hvad beskriver disse begreber og hvorfor bruger vi dem stadig?
Jung insisterede på at mennesket skal forstås historisk, og at ved at forstå verdens historie kan vi få indsigt i det menneskelige sind på tværs af tid og kultur.
I dette oplæg præsenteres Jungs filosofiske tilgang til psykologi, hans til tider misforståede eftermæle og ikke mindst hans bidrag til psykologiens spæde start og dens buldrende udvikling.
Kimmie Wolter er filosof og har arbejdet med Jung og dan analytiske psykologi i længere tid.

 

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21713
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 30-11-2021 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Kimmie Wolter
Priser:
Almen DKK 100,00
Hvordan forstår man Kunst? 12‑10‑2021 19:00 Tir Oplysningens Hus Laura Kristine Graham Andersen
Se mere   Luk  
 • Navn: Hvordan forstår man Kunst?
 • Start: 12‑10‑2021
 • Start tid: 19:00
 • Ugedag: Tir
 • Sted: Oplysningens Hus
 • Underviser: Laura Kristine Graham Andersen
 • :
Se mere   Luk  

Hvordan forstår man kunst?
I dette foredrag sættes der fokus på, hvordan du kan få et mere afslappet og meningsfuldt kulturliv, ved at være nysgerrig på din egen oplevelse. Foredrag henvender sig til alle, der genre vil blive klogere på eksperimenterende kunst, eller som måske føler præstationangst når de bliver bedt om at forholde sig til et kunstværk - for hvad er mening egentlig?
Laura Kristine Graham Anderson er uddannet scenekunstner og arbejder med performance, kortfilm og mediekunst.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21714
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 12-10-2021 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Laura Kristine Graham Andersen
Priser:
Almen DKK 80,00
Pensionist DKK 73,00
Ledig DKK 75,00
Efterløn DKK 75,00
dof